Vi välkomnar vår nya Projektledare, Mattias

Natalie Kamra-KregertNudgd

Mattias Adolfsson
Projektledare & affärsutvecklare, Nudgd AB

Hej Mattias, välkommen till vårt team!
Tack så mycket! Jättekul att få vara med! Det är spännande att komma in i ett team med så mycket kompetens och driv. Alla stöttar varandra och det känns att tryggt att möta kunder och samarbetspartners när man känner att tillsammans med det här teamet löser man det mesta.

Vilka trender inom hållbarhet tycker du är mest spännande just nu?
Generellt tycker jag att det ökande medvetandet och efterfrågan på hållbara produkter och tjänster, både från organisationer och privatpersoner är spännande. Jag tänker att medvetenhet är inte reversibel – har man blivit medveten kan man inte bli omedveten. Detta medför ju också att det finns mycket möjligheter att utveckla affärsidéer som bygger på hållbar utveckling vilket är en förutsättning för att få riktig fart på omställningen.

Vad var det som gjorde att du blev intresserad av nudging och beteendevetenskap från första början?
Som nyutexaminerad ingenjör började jag omedelbart fundera på hur jag skulle kunna få jobba med människor istället för maskiner. Jag började min bana med att elda kol för energiproduktion. På den tiden pratade man inte så mycket om hållbarhet utan snarare om miljö och det var uppenbart att energisektorn hade en väsentlig negativ påverkan på miljön. Det blev uppenbart för mig att jag behövde veta mer om hur energi används och vilka drivkrafter som styr konsumtionen av energi och möjligheten att förändra den.

Jag började arbeta som konsult inom effektiv energianvändning och fick träffa beslutsfattare, driftpersonal och produktionspersonal inom bland annat fastighetssektor, sjukhus och industri. Uppdraget var att optimera kundernas energianvändning och det var tydligt att ledning och medarbetares medvetande och beteende var minst lika viktiga som de tekniska lösningarna.

Sedan dess har jag arbetat med hållbarhetsfrågor på olika sätt i hela mitt liv. Hållbar utveckling kräver att vi ändrar vårt invanda beteende. Förändring är ”jobbigt” och genom kunskap om beteende och med nudging som verktyg kan vi göra det lätt (mindre jobbigt) att göra rätt.

Vad vill du bidra med till organisationen?
Som person vill jag bidra med kreativitet och engagemang, en nyfikenhet att träffa människor och vilja att förstå människor och vad som styr våra beslut och vårt beteende. 

Kompetensmässigt tar jag med mig många års erfarenhet av såväl operativt som strategiskt hållbarhetsarbete i olika organisationer och branscher. Som något av en specialkompetens, som kan komma till pass, får jag nämna energieffektivitet och miljö-/hållbarhetsstyrning i byggprojekt.

Min förhoppning är att jag med min erfarenhet kan bidra till att ytterligare bredda och utveckla våra produkter och tjänster.

Vilken är din favoritnudge?
Jag gillar det enkla i ”default”-nudgar. Man måste göra en liten ansträngning för att göra ”fel”.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag har alltid varit en person som har massor på gång och mycket av det har förknippats med naturen och dess krafter, inte sällan med en bräda under fötterna. Vindsurfing har varit en stor del av mitt liv i över 35 år och jag har spenderat många timmar på vattnet. Favorit spots är Apelviken, Varberg och Pozo, Gran Canaria, Spain. Snowboard är en annan passion som tagit mig runt världen, Österrike, Italien, USA, Canada, Frankrike and of course Riksgränsen, Sweden.

Nu för tiden pysslar jag mest med musik, som låtskrivare, gitarrist och producent i kollektivet SilverTwins of Funk. Målet är att hylla våra förebilder inom funkmusiken, visa världen att funken lever och att ha en världsturné bokad inom 5 år. 

Här hittar du teamet på Nudgd och hur du kan kontakta Mattias >>

Share this Post