Vi välkomnar 3 nya medarbetare – lär känna Maria, Payam och Lena

Natalie Kamra-KregertNudgd

Payam Shaker

Vi är väldigt glada över att få välkomna tre nya medarbetare! Lär känna Maria Novik, Payam Shaker och Lena Söhle genom att läsa deras intervjuer nedan. Vi på Nudgd uppskattar att så många vill göra praktik hos oss, vi tycker det är viktigt att samarbeta med akademin.

Maria Novik är vår Projektassistent från Stockholm. Maria stärker teamets kompetens kring hållbara lösningar på miljömässiga problem med sin utbildning inom miljövetenskap. Marias passion, kreativa glädje och förmåga att kommunicera invecklad information på ett lättförståeligt sätt gör henne till ett perfekt tillskott i teamet.

Maria Novik, Project Assistant, Nudgd

Varför tycker du att det är intressant att arbeta med hållbarhet?

Det som gjorde mig intresserad av miljöområdet och senare hållbarhet går ända tillbaka till barndomen och på något sätt en andlig koppling till naturen och dess magi. Min pappa brukade alltid som kirurg tala om människokroppen som optimal, där minimal påverkan är bäst för att undvika komplikationer. Jag ser på vår yttre kropp, planeten och omgivningen på ett liknande sätt och har alltid haft stor respekt för naturens komplexitet – just som en analogi till människokroppen. Från att senare ha studerat miljövetenskap känns det nu som det naturliga steget att sätta klorna i det lösningsorienterade arbetet. Att få vara med och göra det lätt att göra rätt i förvaltningsansvaret av vår allas omgivning är jag supertaggad på!

Vad gjorde dig intresserad av nudging och beteendevetenskap?

Som student var jag ordförande för Klimatstudenterna i Halmstad där vi försökte fläta ihop miljöforskningens fynd och den faktiska fysiska miljön, campus, där forskningen bedrevs och lärdes ut. Att integrera det bättre är dock svårare sagt än gjort och man lärde sig snabbt att kreativitet och beteendeförändring var vägen framåt.

Tidigt märkte jag också att inom hållbarhetsområdet är människor väl medvetna om risker och miljöproblem, men tenderar ändå att fråga sig själva och varandra: Men hur ska vi göra då? På något sätt, inom våra sociala normer och omgivning, får semantisk mättnad liksom ‘information overload’ människor att luta sig mot gamla vanor. Detsamma gäller hälsofrågor – det är lättare sagt än gjort. Jag började komma in på beteendevetenskap för några år sedan, vilket fick mig att inse att det finns ett intentionsglapp mellan vad vi vill göra och vad vi faktiskt gör. Detta ledde mig till HUR man kan hjälpa beteenden med en knuff i hållbar riktning – nudging. 

Vilken är din favoritnudge och varför?

Förutom min förtjusning kring nystartseffekten och standardinställningar är nog min favorit just nu den kommunikativa entrémattan som uppmuntrar till trappgång. Det är härligt att bli påmind om något riktigt enkelt och effektivt, men lätt förbisett, när du är på språng och har något annat i huvudet.

Payam Shaker är vår IT-assistent. Payam beskriver sig själv som öppen för nya utmaningar, strukturerad och nyfiken på att lära sig nya saker. Hans egenskaper gör att han kommer att passa in på Nudgd och vi är mycket glada över hans bidrag till vår utveckling genom olika IT-projekt.

Payam Shaker, IT Assistant, Nudgd

Vad kan du bidra med till teamet?

Jag började min utbildning augusti 2020, efter några års erfarenhet inom en annan bransch, restaurang. Det var mitt intresse av att testa nya saker och ha ett väldigt kreativt arbete som ledde mig till IT. Under min utbildning på Handelsakademin har jag lärt mig systemdesign, webbutveckling med olika verktyg och språk, och sist men inte minst, agilt arbetssätt. Att vara på Nudgd är ett unikt tillfälle där man inte bara lär sig samarbete och effektivt teamarbete utan också fördjupar sina kunskaper genom intressanta projekt. Genom att bidra till tilldelade uppgifter i teamet växer jag in i min roll som professionell systemutvecklare. Min nyfikenhet, ambition att lära mig nya saker och strukturerade inställning till problemlösning är det jag bidrar med i teamet!

Varför tycker du att det är intressant att jobba med ett hållbarhetsfokuserat företag som Nudgd?

På Nudgd är det möjligt att bidra till hållbara lösningar som gör samhället till en bättre plats! Nudgd är ett företag där smarta IT projekt knyts ihop med nya idér, som beteendedesign, för att möjliggöra hållbara val och mätbar beteendeförändring. Här finns goda möjligheter att bidra med mina kunskaper inom bland annat kodning, avancerad datahantering och dokumentation. Det gör att jag har chansen att både utveckla mina kunskaper inom IT och vara en del av ett hållbarhetsfokuserat företag som verkligen vill göra skillnad!

Vilken är din favoritnudge och varför? 

RESVANA! Det är min nummer 1 nudge hittills!  Det har varit alltid intressant och viktigt för mig att veta hur klimatvänliga mina resor är. Resvana kan ge en sådan medvetenhet om resor: vad man reser med (bil, kollektivtrafik, cykel, …), hur länge reser man, hur mycket energi/bränsle som används och av vilken typ, hur ofta man reser, m.m. Därigenom kan man bedöma miljövänlighet av sina resor och göra smart val i framtiden när det gäller resor, som är jätteviktigt för oss som bryr oss om klimatet!

Lena Söhle är vår forskningsassistent och hon kommer till oss från Tyskland! Lena stärker teamets kompetens inom nudging och beteendedesign och vi vet att hon passar bra in med sin stora ambition att göra världen till en bättre plats. Lena är också vår första internationella teammedlem och en mycket god anledning till att byta företagets interna språk till engelska.

Lena Söhle, Research Assistant, Nudgd

Vad gjorde dig intresserad av beteendevetenskap och nudging?

Jag blev intresserad av beteendevetenskap för många år sedan. Allt började med att jag ville lära mig mer om hur den mänskliga hjärnan fungerar och vilken typ av genvägar den tar. Det är en av anledningarna till att jag ville studera psykologi från början. Jag lärde mig om nudging på universitetet. Under en termin tog jag ett huvudämne i beteendeekonomi, och ett nudgingprojekt om hållbarhet ingick i det. Jag var redan från början väldigt exalterad över det, hur nudging kombinerar min strävan att göra världen till en bättre plats med hjälp av beteendeanalys.

Varför vill du jobba med hållbarhet?

Jag har länge varit oroad över människors inverkan på den här världen. Det kan ha ett samband med den generation jag föddes i. Nu verkar det som att majoriteten av människor inser att klimatförändringarna är verkliga och att det är viktigt att göra allt vi kan för att bromsa förloppet. Rapporter som IPCC:s sjätte utvärderingsrapport hjälper till att se hur brådskande och betydelsefullt det är. Arbetsmässigt ville jag göra något jag kommer att må bra av, hur liten min del än är så vill jag vara med och bidra till en mer hållbar värld.

Vilken är din favoritnudge och varför?

Den är ganska rolig, den är också den första som fick mig att verkligen förstå vad nudging handlar om och hur det fungerar. Nudgen är en fluga som hjälper till att sikta bättre mot toaletten när du använder den. Det fick mig verkligen att förstå hur något väldigt enkelt kan få stora effekter. Förutom den roliga så gillar jag också nudgar som hjälper mig själv att bli en mer effektiv person.

Share this Post