Beteendedesign och fimpomat nyord 2019

Katharina Paoli BrunatNudgd, Nudging

Wow! Både beteendedesign och fimpomat kvalar in på listan över årets nyord!

Beteendedesign – att designa eller utforma en miljö för att främja ett visst beteende är vad vi på Nudgd arbetar med varje dag. Det är helt enkelt vårt DNA i verksamheten. Att sedan fimpomat, som är ett ypperligt exempel på hur vi använder beteendedesign, också kvalar in får ju räknas som jackpot!

Men ordet nudging då, kanske du tänker? Jo det ingår i begreppet beteendedesign, där nudging med syfte att knuffa till samhällsnyttiga val är en metod. Faktum är att redan maj 2015 valdes nudging som månadens nyord och nu tar alltså beteendedesign plats i Svenska Akademins ordlista. Äntligen! ropar vi.

Fimpomat i Lund
En fimpomat (i bakgrunden) som vi tog fram åt Lund 2018

Men allra gladast är vi nog ändå för att inte mindre än 10 av 35 nyord har med klimatet att göra, vilket ger tyngd åt det faktum att vi befinner oss i ett klimatnödläge.

Just beteendedesign för att få fler att agera i klimatfrågan är vårt företags främsta hjärtefråga. Men den person som ska ha en extra eloge för att klimatorden får välförtjänt uppmärksamhet är fantastiska Greta Thunberg. Att ordet Gretaeffekten kvalar in är inget annat än beviset på att alla individers handlingar räknas.

Greta är extra ordinär, inget snack om saken. Men tänk om vi alla faktiskt fick gick samman och höjde vår röst likt henne?  Om vi pratade klarspråk om klimatet och faktiskt började agera och bete oss därefter? Tänk vilken effekt vi skulle kunna få på bara ett år! För trots alla fina nya ord så är det ju det som behövs inför 2020 – att vi går från ord till handling!

Här hittar du hela nyordslista 2019

Share this Post