Rent nära dig med hjälp av nudging

Katharina Paoli BrunatDigitala tjänster & projekt, Nudgd, Nudging

Visste du att det i Stilla Havet finns en gigantisk plastö som uppskattas till tre gånger så stor yta som Sveriges? Plastön består av 79.000 ton plast och befinner sig i området mellan Kalifornien och Hawaii. Orsaken till att plast samlas i havet är havsströmmarnas rörelser och att vi människor slänger plast i naturen t.ex. på stränder. Vad kan vi göra för att bidra till att lösa problemet med så mycket plast? Nudging Swedens medlemmar TiksPac har utvecklat en skräpplockarstation som med hjälp av nudging uppmuntrar förbipasserande att plocka skräp och minskar nedskräpningen.

I samarbete med beteendedesigners på Nudgd och vår systerorganisation A Win Win World har man nudgat Falkenbergs invånare till att istället för att kasta skräpet i naturen göra det omvända och plocka upp – efter både sig själv och andra. Den nya skräpplockarstation ger en vänlig knuff i rätt riktning med en tilltalande produkt i färg, form och budskap. Skräpplockarstationerna har gratis biologiskt nedbrytbara miljöpåsar som underlättar för människor att hjälpa till att plocka upp skräp och göra fint. 

TiksPac har fått positiva kommentarer från både invånare och parkarbetare att det har blivit avsevärt mycket renare runt stationerna.

Kommunen har även uttryckt att bara kommunikationsvärdet i sig är värt investeringen. Stationen blir kommunens förlängda arm som dygnet runt informerar, påminner och förenklar renhållningen. Genom att ge den en strategisk placering blir den även den bästa informationsskylten för kommunens eget budskap. 

“Vi är väldigt glada att vara en del av det här projektet. Just nu håller vi på att ta fram ytterligare 25 nudgar för olika miljöer t.ex. parker, skogsområden, grillplatser, fjällen och andra platser där vi behöver hjälpas åt att hålla rent från plast och skräp i naturen.” säger Katharina Paoli Brunat, VD för Nudgd. 

Vill du få flera nyheter om nudging? Anmäl dig för att få vårt nyhetsbrev här


Share this Post