Hej Helena, välkommen till vårt team!

Varför tycker du att det är intressant att jobba med hållbarhet?
Klimatförändringarna är ett resultat av mänskligt beteende, våra val och handlingar gentemot planeten har lett oss dit vi är idag. Därför måste vi, för att kunna gå framåt, fokusera på att förändra beteenden.
Jag ser också hållbarhet som något som ofta framställs som ett nytt koncept, när det i själva verket bygger på århundraden gamla principer: att man bara tar det man behöver från naturen och tar hand om den istället för att förstöra den. Någonstans på vägen glömde vi bort hur man gör detta. Att arbeta inom det här området känns som en möjlighet att hjälpa oss att minnas och att utforma system som gör hållbara val till de självklara.
Vad var det som gjorde att du blev intresserad av nudging och beteendevetenskap från första början?
År 2017 stod jag vid ett vägskäl, osäker på vilken riktning jag skulle ta härnäst. Under en av mina sena googlingar snubblade jag över boken Nudge. Jag köpte den och dagen därpå började jag läsa den och kunde jag inte sluta. Sida för sida insåg jag: Det är så här jag vill använda min bakgrund inom psykologi, inte bara för att förstå mänskligt beteende utan för att utforma miljöer och system som gör det enklare för människor att fatta bättre beslut och skapa positiv förändring.
Vad kan du bidra med till organisationen?
Jag bidrar med djup expertis inom beteendedesign, där jag använder psykologi för att skapa praktiska, vetenskapsbaserade lösningar som driver positiv förändring. Min erfarenhet sträcker sig över olika branscher och mångkulturella miljöer, från arbetsplatser till globala evenemang som FIFA World Cup Qatar 2022, där jag bidrog till att nudga fans mot mer hållbara och hälsosamma beteenden. I grunden för allt mitt arbete finns en stark nyfikenhet på mänskligt beteende som driver mitt ständiga lärande, experimenterande och förnyande.
Vilken är din favorit nudge och varför?
En av mina favoriter kommer från ett projekt jag arbetade med för att minska matsvinn i en personalmatsal med buffésystem. Människor tar ofta mer mat än de kan äta, vilket leder till mycket svinn. Vi införde dynamisk feedback på en enkel whiteboard vid ingången till matsalen, där vi visade hur mycket mat som slängts dagen innan, hur många personer den maten hade kunnat mätta, samt en uppmaning att minska svinnet. Resultatet blev en minskning av matsvinnet med 30%, vilket bevisar att små, välutformade insatser kan göra stor skillnad.
Vad gör du när du inte jobbar?
Jag älskar att tillbringa tid med min man och våra två barn, gå på långa promenader, arbeta i trädgården och försvinna in i en riktigt bra bok.
Varmt välkommen till teamet, Helena!
Share this Post