Vår nya Senior Behavioral Scientist – välkommen Andrijana!

Natalie Kamra-KregertNudgd

Andrijana Musura Gabor
Senior Behavioral Scientist, Nudgd

Hej Andrijana, välkommen till vårt team!

Tack Nudgd! Jag är hedrad att få vara en del av teamet.

Varför tycker du att det är intressant att jobba med hållbarhet?

Jag antar att det enklaste svaret skulle vara att det finns ett syfte. Jag vill leva ett meningsfullt och givande liv, och därför drivs jag av att arbeta med något som bidrar till världen – både för människor och samhället i stort. Här kommer mina förmågor till användning samtidigt som jag får arbeta med det jag är passionerad för.

Vad var det som gjorde att du blev intresserad av nudging och beteendevetenskap från första början?

Jag har studerat psykologi och har en doktorsexamen inom ekonomisk psykologi. Sedan har jag alltid varit intresserad av tvärvetenskapliga områden där psykologin möter andra discipliner. Jag kom då i kontakt med det banbrytande och paradigmskiftande arbetet av Kehnman, Tversky, och andra heterodoxa psykologer och ekonomer. Då vart det omöjligt för mig att motstå att fördjupa mig inom andra beteendeområden. Till exempel beteendeekonomi, beteendepolicy och alla de möjligheter som beteendevetenskap kan erbjuda organisationer och samhället i stort.

Vad kan du bidra med till organisationen?

Till Nudgd tror jag att jag kan bidra med min erfarenhet från akademin och mina kunskaper att göra vetenskapliga undersökningar på ett exakt och välgrundat sätt. Detta är viktigt för att kunna applicera kvalitativa beteendeinsikter och ta fram effektiva nudgar. Förutom det tar jag även med mig beteendevetenskaplig kunskap och expertis från att ha arbetat med Academic Affairs vid Nudge Lebanon. Där var jag involverad i större projekt som var finansierade av FN-organ och icke-statliga organisationer. Projekten fokuserade på att förbättra folkhälsan och stötta de mest utsatta libanesiska hushållen till att bli finansiellt och ekonomiskt självförsörjande.

Just nu arbetar jag fortfarande deltid som universitetslektor och forskare vid Zagreb School of Economics and Management (ZSEM). Där har jag även grundat ett kompetenscentrum som heter Behavioral & Experimental Economics (BEE) Lab. BEE Lab är en tankesmedja, som även bedriver forskning och organiserar utbildningar inom beteendeekonomi.

Vilken är din favoritnudge och varför?

Under en lång tid var det nudgingtekniken sociala normer. Men på sistone har jag blivit alltmer intresserad av komplexa nudgar som bygger på engagemang, empati och egoism. Till exempel, att be folk tänka som om de vore i motpartens skor och försöka svara på ett så ömsesidigt och empatiskt sätt som möjligt. Som praktiskt exempel så bodde jag nyligen på ett hotell där det fanns en nudge i badrummet i form av ett klistermärke med budskapet “Var snäll mot Jorden”. Jag tycker att klistermärket var effektivt då den fick mig att tänka på mitt beteende just där och då eftersom jag blev mer emotionell och empatisk.

Vad gör du när du inte jobbar?

Min fritid är mest fylld av aktiviteter med mina döttrar. Annars gillar jag att sporta mycket, speciellt intensiv träning som tyngdlyftning och kampsport. Men om jag har den där extra tiden så gillar jag att bara krypa ner i soffan, slå på Netflix och fly in i min favoritserie.

Share this Post